fbpx

Jeruzsálem és Betlehem – Jézus életének legfontosabb helyei / 4 nap

Hosszú hétvégi szentföldi zarándoklatunk során Jézus életének két legfontosabb helyszínét látogatjuk meg:

Jeruzsálemet és Betlehemet.

Egy hétvége alatt nem lehet az egész Szentföldet bebarangolni, de ízelítőt kapunk abból a közegből, ahol Jézus élt és munkálkodott: Betlehemből kiindulva fedezzük fel az Úr Jézus születésének és életének itteni helyszíneit. A születés helyétől, Betlehemből ellátogatunk halálának, keresztre feszítésének vélt helyéig, Jeruzsálemig. Mivel Krisztus története halálával nem ért véget, ellátogatunk a mennybemenetel helyének tartott hegyre is, így ennek élményével és erejével zárulhat a zarándoklatunk.

Közben munkálkodásának számos további helyszínét felkeressük, amelyekről a Napról napra részben olvashat.

 • Dátum: a koronavírus-járvány után… (péntek–hétfő)
 • Budapestről:
  • teljes csomag 175.000 Ft
  • alapcsomag 150.000 Ft
 • Debrecenből:
  • teljes csomag 155.000 Ft
  • alapcsomag 130.000 Ft
 • Útinformációk

Magyar állampolgárok a kiutazás napjától számítva még további hathónapnyi érvényességgel rendelkező útlevéllel léphetnek be Izrael területére. Ezért kérjük, hogy már a jelentkezési lapon pontosan töltsék ki az útlevél adatait is. A beutazással kapcsolatos egyéb információkról a Konzuli Szolgálat honlapján olvashatnak.

Jelentkezem az útra

Hírlevél-feliratkozás: Elfogadom az adatvédelmi irányelveket

Kora reggel indulunk el Budapestről, illetve Debrecenből: a két repülőgép nagyjából azonos időben indul és érkezik meg Tel Avivba.

Csodálatos, hogy egy Budapest-Nyíregyháza vonatút ideje alatt Izraelbe repít minket a repülőgép, és megérkezhetünk oda, ahová közülünk sokan hosszú évek óta vágyakoznak és elérhetetlennek tűnt: a Szentföldre.

Így egy bő hétvége alatt, az egyhetes zarándoklatoknál olcsóbban juthatunk el arra a szent földre, és saját szemünkkel is láthatjuk azokat a helyeket, amelyekről eddig csak hallottunk és olvastunk.

Szentföldi zarándoklatunk legszebb pontjai

 • Betlehem:
  • Születés Temploma
  • Születés barlangja
  • Pásztorok mezeje
  • Szent Katalin templom
 • Jeruzsálem:
  • Golgota – Szent Sír templom
  • Olajfák-hegye
  • Utolsó vacsora terme
  • Getszemáni-kert
  • Templom-hegy

Figyelem! Az út ára – a repülőjegyárak függvényében – változhat; az árváltoztatás és a programváltozás jogát fenntartjuk. Az árváltozás azonban azokat nem érinti, akik már jelentkeztek a zarándoklatra.

Jelentkezem az útra

Az utazási csomag tartalmazza az alábbiakat

 • utazás (repülés Budapest/Debrecen–Tel Aviv között oda-vissza és buszközlekedés a helyszínen)
 • repülőtéri és egyéb illetékek, adók
 • szállás vendégházban (két-, ill. egyágyas, fürdőszobás szobákban)
 • reggeli
 • idegenvezető
 • utaskísérő
 • 1 db max. 40×30×20 cm méretű, max. 10 kg súlyú kézipoggyász személyenként (ennek el kell férnie az előttünk lévő ülés alatt)
 • a programban szereplő látnivalók belépőjegyei (ahol szükséges)
 • borravaló

Az utazási csomag nem – vagy csak felár ellenében – tartalmazza az alábbiakat

 • utazás az Ön otthona és a Repülőtér között
 • ebéd és vacsora (a Teljes csomag tartalmazza)
 • feladott poggyász
 • biztosítás (betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás, valamint igény esetén útlemondási biztosítás)
Nap 1
Péntek: Budapest–Tel Aviv–Betlehem

Távolság: ~2200 km | Utazás: repülőgéppel

Péntek reggel 6 óra körül indul repülőgépünk Budapestről, illetve Debrecenből, melyek a Tel Aviv-i repülőtérre néhány perc eltéréssel érkeznek meg. Az immáron egyesült csoporttal a repülőtérről együtt indulunk Betlehembe, ahol a szállásunk található. Egy rövid pihenő és ebédidő után nyakunkba vesszük a várost.

Megcsodáljuk a szállásunk mellett található Születés templomát és a Szent Katalin ferences templomot. Ezután ellátogatunk a Pásztorok mezejére, ahol több, mint 2000 évvel ezelőtt a betlehemi pásztorok legeltették nyájaikat, amikor a Messiás születését jelezve az Úr angyala megjelent nekik. Ma erre az eseményre egy beduin sátor formájú templom emlékeztet bennünket.

Városnézésünket befejezve egy kedves asztalosműhelybe sétálhatunk el, ahol élőben láthatjuk, hogyan készülnek az olajfából faragott betlehemes ajándékok és egyéb szépségek. Itt a tetőteraszról 360 fokos körpanorámában lehet részünk: madártávlatból is vethetünk egy pillantást a már ismert Pásztorok mezejére, szemünkkel megkereshetjük a távolban a Herodium jellegzetes kúp alakú hegyét, ahol 2007-ben megtalálták Nagy Heródes sírját, tiszta időben pedig a júdeai sivatagot, a Holt-tengert és a jordániai (Moáb) hegyeket is láthatjuk.

Az este további része szabadon rendelkezésre áll. A másnapi korai indulás miatt azonban érdemes a vacsora utáni időt pihenésre fordítani.

Nap 2
Szombat: Jeruzsálem – Olajfák-hegye és Sion-hegy

Reggel a betlehemi Születés Templomot és a Születés barlangját tekintjük meg, mivel azonban rengeteg keresztény szeretné életében legalább egyszer felkeresni Jézus Krisztus születésének szent helyét, itt napközben hosszú várakozásra és sorban állásra lehet számítani.

Ezt követően a Béke Városa felé vesszük az irányt, ahol első kézből tapasztalhatjuk meg Jeruzsálem kulturális és vallási sokszínűségét: maga az óváros is négy – örmény, keresztény, muszlim és zsidó – negyedre oszlik.

Az Olajfák-hegyére visz buszunk, ahonnan gyalogosan ereszkedünk lefelé Jézus virágvasárnapi Jeruzsálembe való bevonulása útvonalán. Tiszta időben az Olajfák-hegyéről az elénk táruló gyönyörű látkép lehet első felejthetetlen élményünk Jeruzsálem városáról. Jézusnak is ilyen látványban lehetett része a bevonulása idején, mégis sírva fakadt a külső szépség mögött rejlő belső (lelki) romlottság miatt. A jeruzsálemi óváros felé tekintve a Templom-hegyen a Szikladóm és az Al-Aksza mecset – a muszlim vallás két fontos szent helye – vonja magára a tekintetünket, melyeket vasárnap a Templom-hegyen sétálva fogunk közelebbről megtekinteni (kizárólag kívülről).

Az Olajfák-hegyéről lefelé haladva a mennybemenetel helye, a „Mi Atyánk” imádság tanításának színhelye, a Jeruzsálem siratásának emléket állító kert és templom, a Getszemáni-kert és barlang, a Nemzetek Temploma, valamint a völgyben a próféták impozáns sírjai lesznek állomásaink.

A Kidron-patak völgyén keresztül a Sion-hegyre jutunk, ahol Jézus az utolsó vacsorát fogyasztotta el tanítványaival, és ahol a halálának előestéjén történt események játszódhattak: Júdás árulása, a Kajafás (főpap) udvarán történtek, Péter tagadása. Útközben elhaladunk a zsidómentő Oscar Schindler végső nyughelyéül szolgáló temető mellett is.

Tartalmas és fárasztó napunk után, ha még energiánk engedi, bekukkantunk az óvárosi forgatagba.

Nap 3
Vasárnap: Jeruzsálem óvárosa

Reggeli után vasárnapunk a Templom-hegyen tett sétával kezdődik, megtekintjük közelebbről a Szikladómot és az Al-Aksza mecsetet. A Templom-hegyről a tegnapi nap helyszíneire (az Olajfák-hegyén) is szép rálátásunk nyílik. A Templom-hegyet elhagyva a Bethesda-tavának régészeti maradványait bemutató kertet keressük fel, majd elindulunk a Via Dolorosán, Jézus szenvedésének útján, melynek végén ma a Golgota szikláját és a Szent Sírt magában foglaló templom áll.

Délután megtekintjük a zsidók legszentebb helyét, a Siratófalat (más néven Nyugati Falat). A Nyugati Fal az izraeliták számára az az istentiszteleti hely, ahol a legközelebb tudhatják magukat az egykori Szentélyhez. Ezt követően felfedezzük a zsidó negyedet is.

Végül szabad program keretében ki-ki vásárolhat a bazárban, megkóstolhatja a jellegzetes gránátalmalevet, elcsendesedhet valamelyik kápolnában, körbesétálhat a városfalon vagy meglátogathatja valamelyik múzeumot.

Nap 4
Hétfő: Betlehem–Tel Aviv–Budapest/Debrecen

Távolság: ~2200 km | Utazás: repülővel

Szállásunkról kora reggel elindulunk a Tel Aviv-i repülőtérre, és kora délután meg is érkezünk Debrecenbe, illetve Budapestre.


Minden nap szentmisén vehetünk részt (kivéve a hazautazás napját).


A programok sorrendje változhat.

Jelentkezem az útra

Utazhatok-e személyi igazolvánnyal?

Nem. Magyar állampolgárok a kiutazás napjától számítva még további 6 hónapnyi érvényességgel rendelkező útlevéllel léphetnek be mind Izrael, mind Palesztina területére. Ezért kérjük, hogy már a jelentkezési lapon pontosan töltsék ki az útlevél adatait is. A beutazással kapcsolatos egyéb információkról a Konzuli Szolgálat honlapján olvashatnak.

Fontos: Belépéskor az útlevélbe való izraeli beléptetési pecsét helyett beléptetési különlapot kap a külföldi, amelyet kiutazásig meg kell őrizni és kiutazáskor fel kell mutatni.

Palesztinába is megyünk?

Igen, szállásunk is palesztin területen lesz, Betlehemben. Palesztina lakossága modern felfogású (részben keresztény emberek), ugyanakkor az idelátogatóknak figyelembe kell venniük a tradíciókból és az iszlám vallási előírásokból következő bizonyos követelményeket. Az utcai alkoholfogyasztás és a feltűnő viselkedés kerülendő. Ramadán idején különösen tartózkodni kell a közterületen történő étkezéstől, ital- és alkoholfogyasztástól. A Palesztinába utazó hölgyeknek javasolt a megfontolt viselkedés és az európai szokásoknál visszafogottabb öltözet. Forrás: Konzuli Hivatal

Mennyi költőpénzt vigyek magammal?

Izrael Magyarországnál minimum másfélszer-kétszer drágább. Palesztina pedig Izraelnél olcsóbb. A bazárokban eurót és amerikai dollárt is elfogadnak. Ha Teljes csomagra fizet be már itthon, akkor étkezésre nem kell költenie, csak a személyes kiadásaira (italfogyasztás, ajándékok) hozzon költőpénzt és esetleges tartalékot hozzon, ha valami különös költségre költenie kellene. A pénznem Izraeli új Sékel (ILS), melyet bizonyos pénzváltókban Magyarországon is lehet vásárolni.

Milyen időjárásra lehet számítani?

Decemberben nappal átlagban kb. 15 fokra, este 7 fokra lehet számítani. Az időjárás napos, esőre elsősorban október és április között számíthatunk.

Hogyan tudok étkezni, ha az alapcsomagot választom?

Betlehem és Jeruzsálem is sűrűn lakott terület számos kisebb-nagyobb étteremmel, kifőzdével élelmiszerbolttal. Arra azonban fel kell készülni, hogy az árak lényegesen magasabbak a hazaiaknál, így az alapcsomag választásával nem lehet sokat megtakarítani. Ha a lehető legolcsóbban szeretne részt venni, akkor azt javasoljuk, hogy itthonról vigyen magával élelmet.

Hírlevél-feliratkozás: Elfogadom az adatvédelmi irányelveket

Fel ⇧

Útinformációk

 • 4 nap / 3 éjszaka
 • A koronavírus-járvány után…
 • Budapest/Debrecen - Tel Aviv - Betlehem - Jeruzsálem - Tel Aviv - Budapest/Debrecen
 • Budapest/Debrecen - Tel Aviv: fapados légi járattal, a célállomáson busszal
 • Vendégházban, egy- vagy kétágyas, fürdőszobás szobákban Betlehem központjában
 • Alapcsomagban reggeli, teljes csomagban reggeli, ebéd (hideg csomag) és vacsora
 • 1 db legfeljebb 40×30×20 cm-es kézipoggyász. További információkért olvassa el a GYIK megfelelő pontjait
 • A zarándoklat legalább 20 jelentkező esetén indul el
 • +36 30 938 6462
 • Ruskó Norbert kerekegyházi plébános
 • 150.000 Ft Budapestről 130.000 Ft Debrecenből