fbpx

Róma: gyalogos zarándoklat a Via Francigenán - 8 Nap

„ROMA EST PATRIA OMNIUM FUITQUE”
Róma mindannyiunk közös hazája

Lászai János kanonok sírfelirata (1523) a római Santo Stafano Rotondo templomban


Közép-Olaszország dombjai, Róma – sokunk „bakancslistáján” szerepelnek. Ezen a zarándoklaton olyan nézőpontból ismerhetjük meg a világ talán legszebb vidékét, amilyen magyaroknak ritkán adatik meg: egy hétig gyalogolunk észak felől Róma szívéig, a Szent Péter bazilikáig.

Gyaloglás közben van időnk. Van időnk pihenni. Van időnk gyönyörködni a varázslatos olasz tájban, a dombokban, a ciprusokban. Van időnk megállni az ezredéves városkák főterén. És van időnk önmagunkra, van időnk kérdéseket feltenni, és a kérdéseinkre választ találni. És talán van időnk arra is, hogy meghalljuk azt, aki teremtett…

Hírlevél-feliratkozás: Elfogadom az adatvédelmi irányelveket

Utunk, a Via Francigena utolsó szakasza, ahol az út elhagyja Toszkánát és belép az ősi Latiumba, a mai Lazio tartományba. Gyaloglásunk a Bolsenai-tóhoz közeli Montefiasconéból indul. Innen dél felé haladva érjük el a több mint 2500 éves megyeszékhelyt, Viterbót. A továbbiakban Rómáig magyarok számára kevésbé ismert, apró, gyakran etruszk eredetű festői olasz kisvárosokat érintünk, míg végül megérkezünk a majd’ 3 millió lakosú Örök Városba, ahová minden út – a mi utunk is – vezet.

Zarándoklatunk legszebb pontjai

 • Montefiascone: város, panoráma a Bolsenai-tóra
 • Via Cassia, a rómaiak által épített, máig használt köves út
 • Viterbo: székesegyház és a pápák palotája
 • Capranica és Sutri, etruszk eredetű városok
 • A gyönyörű közép-olasz dombvidék
 • Róma

Zarándoklatvezető: Babos Gábor

Fel ⇧

Az utazási csomag tartalmazza az alábbiakat

 • Repülőút (Budapest–Róma, oda-vissza)
 • Vonatút (Róma–Montefiascone)
 • Legfeljebb 20 kg feladott csomag
 • Szállás kolostorokban, zarándokszállásokon
 • Olaszul jól beszélő, az országot ismerő, biztonságot nyújtó zarándoklatvezető
 • Csomagszállítás
 • Zarándokútlevél
 • Minden nap reggeli és szendvicsebéd, valamint három este vacsora

Az utazási csomag nem – vagy csak felár ellenében – tartalmazza az alábbiakat

 • Utazás az Ön otthona és a Budapest Liszt Ferenc Repülőtér („Ferihegyi repülőtér”) között
 • A többi (4) vacsora
 • Biztosítások (betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás, valamint igény esetén útlemondási biztosítás)
Nap 1
Budapest–Róma–Montefiascone

Menetrend szerinti repülőgéppel utazunk Rómába, onnan pedig vonattal Montefiasconéba, utunk kiindulópontjára. Itt csomagunkat letesszük a Szent Péter monostorban a bencés nővéreknél, majd teszünk egy rövid sétát a városban, a lenyugvó nap fényében megcsodáljuk a Bolsena tóra nyíló panorámát, végül a városka egyik éttermében megvacsorázunk.

Nap 2
Montefiascone–Viterbo

Távolság: 18 km | Emelkedés: 125 m, lejtés: 414 m

Utunk első szakasza végig lejt: eleinte meredeken, később enyhébben, az út második fele pedig már inkább sík területen vezet. Montefiasconéból leereszkedve először lépünk rá a 2000 éves Via Cassiára, amelyet a következő napokban számtalanszor érintünk még. A rómaiak által lerakott nagy köveken ma gyakran autók járnak.

Ebédünket valószínűleg egy magányos ház mellett egy gyönyörű panorámával megáldott piknikezőasztalnál fogyasztjuk el. Viterbo elővárosait átvészelve beérünk a városba, amely Olaszroszágban – Lucca mellett – a legépebben megmaradt középkori városfallal büszkélkedhet, és a középkorban gyakran Róma helyett a pápák székvárosa volt.

Szállásunk a kapucinus szerzetesek (nem túl tágas) zarándokszállásán lesz.

Nap 3
Viterbo–Vetralla

Távolság: 18,4 km | Emelkedés: 218 m, lejtés: 252 m

A gyönyörű középkori belvárost átszelve megcsodáljuk a pápák palotáját és egy rövid imára megállunk a Szent Lőrinc székesegyházban, majd a város délkelet felé az etruszkok által a tufába vájt Strada Signorinón hagyjuk el.

Szántóföldek majd olajfaligeteg között haladunk dél felé. Ha nagyon meleg lesz, az ebédszünetet egy árnyas útkereszteződésben, hűvösebb idő esetén egy panorámás dombtetőn tartjuk.

Vetrallába érve megcsodálhatjuk a kis belvárost, majd a várostól keletre eső Béke Királynője bencés monostorban veszünk szállást, ahol a nővérektől vacsorát is kapunk.

Nap 4
Vetralla–Sutri

Távolság: 24 km | Emelkedés: 455 m, lejtés: 489 m

A változatosság jegyében utunk első egy-két óráját erdőben tesszük meg, majd mogyoróültetvények következnek (a nyersanyag egyik felvásárlója a Ferrero).

Ha igyekszünk, az ebédet a filmkulisszához hasonlóan gyönyörű Capranicában fogyaszthatjuk el, majd egy vadregényes, erdős patakmederben folytatjuk utunkat a már az etruszkok által is lakott Sutriig.

A ferences nővérek vendégháza, a Béke Oázisa a várostól pár kilométerre található, és egy járda nélküli úton kell megközelíteni, így egy apáca lejön elénk egy mikrobusszal. Vacsoránkat is itt költjük el.

Nap 5
Sutri–Campagnano di Roma

Távolság: 27,2 km | Emelkedés: 338 m, lejtés: 330 m

Olajfaültetvények mellett sétálunk majd az olasz nemzeti golfközpont gyepét csodálhatjuk meg (a kerítésen kívülről), így érkezünk Monterosiba. Miután megpihentünk a főtéren, a Minden háborúk áldozatainak útján indulunk kifelé a faluból.

Dimbes-dombos, nyílt vidéken haladunk, ahol enyhülést (legalábbis ha meleg lesz) a Treja folyócska vízesése nyújthat. Campagnanót délről, egy igen látványos és meredek (bár valójában csekély magasságú) kaptató után érjük el. Szállásunk a plébánia fiatalok számára épült épületének tetőterében kialakított új zarándokszálláson lesz.

Nap 6
Campagnano–La Storta

Távolság: 22 km | Emelekdés: 425 m, lejtés: 559 m

Mai utunk néhány komolyabb dombbal indul, és egyik fénypontja kétségkívül a mély, erdős völgyek ölelésében megbúvó Berkenyés Madonna kegyhely (hajdan kolostor is, de ma már nem lakják). Útközben a róla szóló helyi legendát is meghallgathatjuk.

Következő állomásunk a városfallal körülvett aprócska Fornello, majd az etruszk Veii (ma Veio) következik, amelynek régészeti feltárása máig folyamatban van. Ha időnk engedi, vetünk egy pillantást Isola Farnese apró ám festői főterére, majd a Szent Szív nővérek modern vendégházában fejezzük be utunkat.

Nap 7
La Storta–Róma (Vatikán, Szent Péter tér)

Távolság: 19,3 km | Emelkedés: 253 m, lejtés: 392 m

La Storta közigazgatásilag már Róma része, ami a forgalmon is érződik. Utunk talán legkellemetlenebb szakasz a ma délelőtti 6 km, amelyet a zsúfolt Via Cassián kell megtennünk, majd egy nagyon kellemes, ligetes rész következik immáron a Rómát körülölelő autópálygyűrűn belül.

Ez után már hamisítatlan városi környezetben rójuk a kilométereket egészen a Monte Mario dombjáig: szép időben itt szó szerint a lábunk előtt fekszik az Örök Város. A dombról lesétálva már csak egy órányi járóföld, hogy megpillantsuk a Szent Péter bazilikát, és befejezzük egy hetes vándorlásunkat.

Nap 8
Róma–Budapest

Távolság: ~1000 km | Emelkedés: ~10.000 m, lejtés: ~10.000m

Reggel még egy-két órát csatangolhatunk a városban, majd kimegyünk a Leonardo da Vinci repülőtérre, ahonnan kora délután indul haza a gépünk.

Kibontás/Összecsukás

Gyakran ismétlődő kérdések

Mennyire nehéz a terep?

A terep általában nem nehéz, körülbelül megfelel egy hazai középhegységben tett nem túl fárasztó túrának: az utak jól jelzettek, jó minőségűek, a szintkülönbség nem nagy (bár akadnak meredek szakaszok). Az út általában dűlőutakat jelent, ritkán aszfaltutat, még ritkábban ösvényeket.

Milyen időre számíthatunk?

Az időjárás április-májusban szinte megegyezik a magyarországival, talán valamivel melegebb. Csomagunk véglegesítését megelőzően – az indulás előtti napon – érdemes vetni egy pillantást a helyi időjárás-előrejelzésre.

Hogyan fogunk étkezni?

Reggelit vagy a szálláson kapunk vagy egy közeli hamisítatlan olasz „bar”-ban (kávézóban) költjük el. Ez általában egy jó olasz cappuccinót és némi péksüteményt jelent.

Az ebédről szintén az adott nap reggelén gondoskodunk: általában egy-két péksüteményt és némi gyümölcsöt veszünk, amit út közben fogyasztunk el. A reggeli és az ebéd költsége benne foglaltatik az út árában.

Három este vacsorát is kapunk (ami szintén benne van az utazási csomagban), a többi este pedig egy helyi kisvendéglőben költjük el az étkezésünket, amit ki-ki maga finanszíroz. Egy-egy vacsora körülbelül 20€-ba kerül, tehát az étkezésre érdemes nagyjából 100€-t magunkkal hozni.

Milyenek lesznek a szállások?

Szállásaink változatosak: az egyszerű, emeletes ágyas zarándokszállástól a vendégházakig számos szállásformát ki fogunk próbálni. A változatosságnak az az oka, hogy a Via Francigena egyelőre viszonylag kevéssé épült ki, a zarándokok száma évente csupán néhány tízezerre tehető, ami a töredéke pl. a spanyolországi Camino látogatottságának. Ezért viszont szállásokból is kisebb a választék, nagyon olcsó, nagyon egyszerű zarándokszállás kevés van.

Fontos, hogy hozzunk hálózsákot, mert a szállások egy részén nem kapunk ágyneműt.

Hogyan fog kinézni egy napunk?

Reggel felkelünk, összepakolunk és csomagunkat letesszük egy egyezményes helyre. Megreggelizünk, egy rövid ima vagy elmélkedés után áttekintjük, hogy mi minden várható az úton.

A nap során gyaloglunk, néhány alkalommal megpihenünk. Ezeket igyekszünk szép helyekre tenni, ahol meg lehet pihenni vagy ebédelni a magunkkal hozott gyümölcsből, szendvicsekből. A szállást általában késő délutánra érjük el: elhelyezkedünk, felfrissülünk és megvacsorázunk, majd egy esti elmélkedést követően nyugovóra térünk.

Kell-e hálózsák, törölköző?

Igen, mindkettő kell. Mivel egyszerű egyházi szállásokon, kolostorok vendégházaiban fogunk lakni, így törölközőt nem kapunk, és néhol ágyneműt sem.

Időjárás

Időjárás-előrejelzés Viterbóra

Biztosítás & repülés

Online biztosításkötés az EUB-nél

Európai Egészségbiztosítási Kártya:

Felszerelés

Hírlevél-feliratkozás: Elfogadom az adatvédelmi irányelveket

Fel ⇧

Útinformációk

 • 8 nap/7 éjszaka
 • 2019. május 10–17. (péntek–péntek)
 • Montefiascone – Viterbo – Róma
 • Összesen ~120 km, naponta ~20 km
 • Repülőgép és vonat
 • Kolostorokban és más egyszerű szálláshelyeken 2–4 ágyas szobákban, olykor saját máskor közös fürdőszobával
 • Az árban benne van: reggeli és szendvicsebéd, valamint 3 vacsora; az árban nincs benne: a fennmaradó 4 vacsora
 • A nagy hátizsákot szállítják, a hátunkon csak egy kisebb hátizsákot kell vinnünk
 • Az út legalább 6 jelentkező esetén valósul meg
 • 259.000 Ft
 • Babos Gábor +36705540169