fbpx

Észak-Toszkána: gyalogos zarándoklat a Via Francigenán Luccától Sienáig - 8 Nap

A „napsütötte Toszkána” sokunk szívét megdobogtatja: hegytetőre épült ősi városkák (olasz filmek kulisszái), lankás domboldalak, ciprusfasorok és olajfaligetek – köztük eldugott templomok és kolostorok, megannyi alkalom az elcsöndesedésre, elmélkedésre.

Gyaloglás közben van időnk. Van időnk pihenni. Van időnk gyönyörködni a varázslatos olasz tájban, a dombokban, a ciprusokban. Van időnk megállni az ezredéves városkák főterén. És van időnk önmagunkra, van időnk kérdéseket feltenni, és a kérdéseinkre választ találni. És talán van időnk arra is, hogy meghalljuk azt, aki teremtett…

Hírlevél-feliratkozás: Elfogadom az adatvédelmi irányelveket

Utunk, a Dél-Angliát Rómával összekötő ősi zarándokút, a Via Francigena Toszkána északi részén végigvezető szakasza.

Zarándoklatunk legszebb pontjai

 • Pisa: a dóm, a keresztelőkápolna és a harangtorony, az ún. „ferde torony” (UNESCO világörökség)
 • Lucca, a leghosszabb máig megmaradt középkori városfallal büszkélkedő város,
 • San Miniato, a szarvasgombagyűjtés és a bőripar egyik középkori központja,
 • a soktornyú San Gimignano, többek között Franco Zeffirelli Assisi Szent Ferenc filmjének díszlete (UNESCO világörökség),
 • a fallal körülvett „falu” Monteriggioni, amelyet Dante is megénekelt az Isteni színjátékban,
 • Siena belvárosa (UNESCO világörökség), és
 • a toszkán táj, állandó „útitársunk”.

Szakmai partnerünk

 • Associazione Camminando sulla Via Francigena
 • Cristina Menghini – L’Italia nello zaino („Olaszország hátizsákban”)

Fel ⇧

Az utazási csomag tartalmazza az alábbiakat

 • Repülőút (Budapest–Pisa oda-vissza)
 • Vonatút (Pisa–Lucca és Siena–Pisa)
 • Legfeljebb 20 kg feladott poggyász
 • Szállás kolostorokban, zarándokszállásokon
 • Olaszul jól beszélő, az országot ismerő, biztonságot nyújtó zarándoklatvezető
 • Csomagszállítás
 • Zarándokútlevél
 • Minden nap reggeli és szendvicsebéd
 • Három vacsora

Az utazási csomag nem – vagy csak felár ellenében – tartalmazza az alábbiakat

 • Utazás az Ön otthona és a Budapest Liszt Ferenc Repülőtér („Ferihegyi repülőtér”) között
 • Belépőjegyek (többek között a pisai székesegyházkomplexum ~20€)
 • A többi vacsora
 • Biztosítások (betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás, valamint igény esetén útlemondási biztosítás)
Nap 1
Budapest–Pisa–Lucca

Repülőgépünk délben landol a pisai Galileo Galilei repülőtéren, ahonnan vonattal utazunk be a pisai főpályaudvarra. Innen – ha kedvünk tartja – elsétálunk a pisai dómhoz, ahol akár a híres ferde tornyot is megmászhatjuk. Miután kigyönyörködtük magunkat a korai reneszánsz egyik legtökéletesebb székesegyház-együttesében (templom + harangtorony + keresztelőkápolna), egy közeli vasútállomáson vonatra szállunk, és alig fél óra alatt elérkezünk a gyönyörű Luccába.

Elfoglaljuk egyszerű zarándokszállásunkat, majd vacsora után nézelődünk a girbe-gurba középkori utcácskákban.

Nap 2
Lucca–Altopascio

Távolság: 18,5 km | Emelkedés: 52 m, lejtés: 62 m

Luccát a Porta Elisa kapun át hagyjuk el kelet felé, és egész nap ezt az irányt fogjuk követni. Első napunk jó bemelegítés lesz: nem túl nagy távolság teljesen sík terepen. A táj talán kevésbé lesz inspiráló, hiszen jórészt a 21. század Toszkánájával fogunk ismerkedni: szinte végig lakott területen vezet az utunk, hétköznapi falvakon, városokon keresztül.

Mai végállomásunk Altopascio, ahol az önkormányzat által fenntartott zarándokszálláson hajthatjuk nyugovóra fejünket.

Nap 3
Altopascio–San Miniato

Távolság: 29 km | Emelkedés: 373 m, lejtés: 238 m

Ha az előző napunk könnyű volt, a mai annál kevésbé lesz az. Mivel majdnem harminc kilométer áll előttünk, viszonylag korán indulunk. Altopascióból kijőve eleinte műúton gyaloglunk majd egy óra alatt átkelünk egy kisebb dombságon. Ennek déli részén, Fucecchio mellett keresztezzük Firenze folyóját, az Arnót.

A folyó dél partján újabb néhány kilométert sűrűn lakott síkságon teszünk meg, majd – feltehetően már némileg fáradtan – felmászunk a csöpp, ám gyönyörű San Miniatóba, amely utunk első „igazi” képeslapra kívánkozó toszkán városkája.

Csomagjainkat letesszük a ferences kolostorban, s ha még nyitva találjuk, a dómban hálát adunk napi utunkért.

Nap 4
San Miniato–Gambassi Terme

Távolság: 24 km | Emelkedés: 669 m, lejtés: 507 m

Közepesen nehéz nap elé nézünk: a távolság ugyan rövidebb, mint előző nap, cserébe viszonylag sok szintkülönbséget kell legyőznünk. San Miniatót magunk mögött hagyva egész napunk a toszkán dombok között fog telni: olajfaligetek, tanyák, elhagyott és működő kápolnák és templomok, és csönd, békesség.

Utunk során az egyetlen jelentős település (már amennyiben 5000 lakos jelentősnek mondható) úticélunk lesz. A városka – mint neve is mutatja – hőforrásáról híres, bár ezeket kipóbálni sajnos aligha lesz időnk.

Szállásunk a Sigerico érsekről (a Via Francigenát először lejegyző angol főpapról nevezett) zarándokszálláson lesz, amelyet egy ősi templomban rendeztek be a településtől északra.

Nap 5
Gambassi Terme–San Gimignano

Távolság: 13,5 km | Emelkedés: 453 m, lejtés: 443 m

Mai zarándoklásadagunk alig néhány óra: ha nem húzzuk az időt, akár már dél körül az UNESCO kulturális világörökségének részét képező San Gimignanóban lehetünk, ami utunk egyik fénypontja.

A városban egykor 72 torony volt, amelyek mind az őket birtokló nemes és kereskedőcsaládok hatalmát hirdették: már 1255-ben törvényt kellett hozni, hogy a városháza (egyébként 52 méteres) tornyánál senki ne merészeljen magasabbat építeni. A tornyok jó része a középkor végén elpusztult, 1580-ban már csak 25 darab volt belőlük, mára pedig 14 maradt. Ezek egészen egyedi sziluettet kölcsönöznek a dombtetőre épült városkának, ami közelről sem okoz csalódást. A várost (sok más toszkán településhez hasonlóan) a középkor végén elfoglalta Firenze, és attól kezdve elsúlytalanodott, a fejlődés gyakorlatilag megállt. A ma idelátogatók ezért hálásak, hiszen a városkép évszázadok óta jószerével semmit sem változott.

San Gimignanóba érve elfoglaljuk szállásunkat (amely vagy az ágostonosok kolostorában vagy a kőhajításnyira lévő Szent Jeromos kolostorban lesz), majd elmondunk egy hálaadó fohászt a káptalani avagy Szent Ágoston templomban, amelyeket a mi Mátyás királyunk uralkodása idején díszített freskókkal Benozzo Gozzoli, és bebarangoljuk a várost.

Nap 6
San Gimignano–Monteriggioni

Távolság: 30,9 km | Emelkedés: 607 m, lejtés: 647 m

Utunk leghosszabb szakasza vár ránk, mégpedig a toszkán dombvidék szívében. A hosszú kilométereket kellemessé teszi a rendkívül változatos táj: néhány óra különbséggel fogunk sétálni szántóföldön és olajfaültetvényeken, erdős patakvölgyek mélyén és apró falvak évszázados kövezetén.

Néhány kilométer után két útvonal között választhatunk: sétálhatunk az eredeti, inkább vidéki úton, vagy rövidíthetünk egy kicsit egy újabb gyönyörű városka, Colle di Val d’Elsa felé. Ha a sétálásban kitikkadunk, Graccianóban megállhatunk egy hosszabb pihenőre, és esetleg egy hamisítatlan olasz kávéra egy „bar”-ban, ám sokáig nem érdemes várakoznunk, mert úticélunk minden fáradtságot felejtet.

Monteriggioni egy 150 méter átmérőjű, tökéletes épségben lévő körülkerített városka (vagy falucska), alig pár házból áll. 1214–19 között építtette Guelfo da Porcari, és azóta sem jutott eszébe senkinek sem lerombolni. (Pontosabban számos ellenségnek eszébe jutott, de a megvalósításig senki sem jutott.) Szállásunk e kis ékszerdoboz főterén lesz.

Nap 7
Monteriggioni–Siena

Távolság: 20,6 km | Emelkedés: 450 m, lejtés: 351 m

Utunk első felében a természet lesz legfőbb útitársunk, majd a dombtetőn lassan feldereng Siena körvonala. A városba először mai negyedeken keresztül sétálunk be, majd fokozatosan merülünk el a korai reneszánsz egyik fellegvárának hangulatában.

Szállásunk egy egyszerű zarándokszállás a Szent Jeromos utcában. Miután egy kicsit felfrissültünk, az estét Siena megismerésével töltjük. Benézünk a dómba, mellette megcsodálhatjuk a sienaiak nagyravágyásának példáját, az Új Dóm 1370-ben félbeszakadt építkezését, kisétálunk az ikonikus, kagyló alaprajzú főtérre, a Campóra, és talán a városháza tornyába is fel tudunk mászni, hogy egy utolsó pillantást vessünk Toszkána talán legszebb városára és a környező dombokra.

Nap 8
Siena–Pisa–Budapest

Távolság: 250 km, emelkedés: ~10.000 m, lejtés: ~10.000 m

A zarándoklat lezárásaként hajnalban vonatra szállunk: Sienából egy empoli átszállással Pisába vonatozunk, ahonnan fél 1-kor startol repülőgépünk. Budapesten menetrend szerint negyed 3-kor szállunk le, ahonnan már egyenként indulunk tovább életünk zarándokútján…

Kibontás/Összecsukás

Gyakran ismétlődő kérdések

Mennyire nehéz a terep?

A terep általában közepesen nehéz, körülbelül megfelel egy hazai középhegységben tett nem túl fárasztó túrának: az utak jól jelzettek, jó minőségűek, a szintkülönbség nem nagyon nagy (bár akadnak meredek szakaszok). Egy-két szakasz viszonylag hosszú, így viszonylag jó állóképességre van szükség. Útjaink általában vidéki dűlőutak kevés aszfaltúttal és még kevesebb ösvénnyel. Többnyire nyílt terepen fogunk járni, tehát nem árt a napsütés ellen felkészülni (kalap, napkrém stb.).

Milyenek lesznek a szállások?

Szállásaink változatosak: az egyszerű, emeletes ágyas zarándokszállástól a vendégházakig számos szállásformát ki fogunk próbálni. A változatosságnak az az oka, hogy a Via Francigena egyelőre viszonylag kevéssé épült ki, a zarándokok száma évente csupán néhány tízezerre tehető, ami a töredéke pl. a spanyolországi Camino látogatottságának. Ezért szállásokból is kisebb a választék, nagyon olcsó, nagyon egyszerű zarándokszállás kevés van.

Fontos, hogy hozzunk hálózsákot és törölközőt, mert a szállások egy részén nem kapunk ágyneműt.

Hogyan fog kinézni egy napunk?

Reggel felkelünk, összeszedjük magunkat, majd csomagunkat elhelyezzük a szállás erre kijelölt részén, ahonnan később elszállítják esti szállásunkra. Egy rövid ima vagy elmélkedés után útra kelünk – egészen a következő olasz kávézóig, ahol elköltjük reggelinket. Valamelyik útba eső pékségben vagy zöldségesnél vásárolunk némi péksüteményt és gyümölcsöt a vacsoráig hátralévő időszakra, majd nekiindulunk.

A nap során néhány alkalommal megállunk rövidebb időkre, egyszer pedig egy-két órára, ebédelni. A megállásokat igyekszünk szép helyekre időzíteni, ahol meg lehet pihenni vagy ebédelni a magunkkal hozott gyümölcsből, szendvicsekből. A szállást általában késő délutánra érjük el: elhelyezkedünk, felfrissülünk, és megvacsorázunk, majd egy rövid esti elmélkedést és reflexiót követően nyugovóra térünk.

Mennyit fogunk látni Sienából?

Sajnos nem sokat…

Az utat úgy állítottuk össze, hogy – átlagos szabadságot és pénzügyi erőforrásokat figyelembe véve – egy bő hét alatt is maradandó élményt nyújtson, a gerince pedig a zarándoklat gyalogos része. Ennek megfelelően Sienára csak néhány óránk marad, amelyet eltölthetünk közösen, vagy ki-ki saját maga.

Milyen lesz az időjárás?

Az időjárás április-májusban szinte megegyezik a magyarországival. Szeptember-októberben általában valamivel melegebb van, mint akkor itthon.

Csomagunk véglegesítését megelőzően – az indulás előtti napon – érdemes vetni egy pillantást a helyi időjárás-előrejelzésre.

Hogyan fogunk étkezni? Mennyi ételt vigyek?

Reggelit vagy a szálláson kapunk vagy egy közeli hamisítatlan olasz „bar”-ban (kávézóban) költjük el. Ez általában egy jó olasz cappuccinót és némi péksüteményt jelent.

Az ebédről szintén az adott nap reggelén gondoskodunk: általában egy-két péksüteményt és némi gyümölcsöt veszünk, amit út közben fogyasztunk el. A reggeli és az ebéd költsége benne foglaltatik az út árában.

Két este vacsorát is kapunk (ami szintén benne van az utazási csomagban), a többi este pedig egy helyi kisvendéglőben költjük el az étkezésünket, amit ki-ki maga finanszíroz. Egy-egy vacsora körülbelül 20€-ba kerül, tehát az étkezésre érdemes nagyjából 100€-t magunkkal hozni.

Időjárás

Időjárás-előrejelzés San Miniatóra

Biztosítás & repülés

Online biztosításkötés az EUB-nél

Európai Egészségbiztosítási Kártya:

Wizz Priority és poggyászszabályok

Felszerelés

Hírlevél-feliratkozás: Elfogadom az adatvédelmi irányelveket

Fel ⇧

Útinformációk

 • 8 nap / 7 éjszaka
 • 2019. április 26–május 3. (péntek–péntek)
 • Lucca–San Miniato–San Gimignano–Siena
 • 136 km (~23 km/nap)
 • Repülőgép és vonat
 • Kolostorokban és más egyszerű szálláshelyeken 2–4 ágyas szobákban, olykor saját máskor közös fürdőszobával
 • Reggeli és szendvicsebéd
 • 6–12 zarándok
 • 259.000 Ft
 • Babos Gábor +36 70 5540 169