fbpx

El Camino – vezetett zarándoklat a Szent Jakab Úton itthon / 11 nap

Szeretné megismerni a magyarországi caminót? Zarándokolna, de nem akar külföldre menni? Szívesen részt venne hosszabb gyalogos zarándoklaton? Nem sikerült jelentkeznie a tavalyi Szent Jakab zarándoklatra? Vagy csak egyszerűen nem hagyja nyugodtan az a vágy, hogy elinduljon, és végiggyalogolja a Szent Jakab Utat Magyarországon?

Csatlakozzon nyári zarándoklatunkhoz, és megismerheti a Camino de Santiago magyar szakaszát!

 • Időpont: a koronavírus-járvány után… (csütörtök–vasárnap)
 • Ár: ~129.000 Ft
 • Útinformációk

Jelentkezem az útra

Szívesebben zarándokolna inkább egyedül vagy saját társaságával, külső vezető nélkül, olcsóbban? Nézzen rá a Szent Jakab Úton szervezett egyéni zarándoklatunkra!

Hírlevél-feliratkozás: Elfogadom az adatvédelmi irányelveket

Utunk a Dunántúl északi részén vezet keletről nyugat felé: a fővárosból indulva átkelünk a Budai-hegységen, majd a Zsámbéki-medence és a Gerecse keresztezése után Tatára érünk. Innen rövidesen dél felé fordulunk és Kisbért elhagyva Pannonhalmára érkezünk. Zarándoklatunk utolsó szakasza Győrön keresztül vezet Lébénybe, ahol az Árpád-kori templomban zárul Caminónk.

Zarándoklatunk legszebb pontjai

 • Makkosmária – Angyalok királynéja kegytemplom
 • Zsámbéki Romtemplom
 • Tata – a tavak és források városa
 • Pannonhalmi Bencés Főapátság (UNESCO Világörökség)
 • Győr (barokk belváros, kiemelkedő zarándokhelyek)
 • Lébény – Szent Jakab templom (egyik legszebb hazai román stílusú templomunk)

Jelentkezem az útra

Az utazási csomag tartalmazza az alábbiakat

 • Szállás panziókban, vendégházakban kétágyas szobákban (7 éjszaka külön fürdőszobával; 3 éjszaka két szobához közös fürdőszoba tartozik)
 • A csoportot gyalogosan kisérő zarándokvezető
 • Csomagszállítás
 • Zarándokútlevél és elismerő oklevél
 • Idegenforgalmi adó + áfa

Az utazási csomag nem – vagy csak felár ellenében – tartalmazza az alábbiakat

 • Odautazás Budapestre és hazautazás Lébényből
 • Belépők
 • Ellátás
 • Biztosítás

Útvonal

Nap 1
Budapest – Páty

Távolság: 19 km | Emelkedés: 540 m, lejtés: 500 m

Budapesten, a Szent Jakab út kiindulási pontjától, a 0 kilométerkőtől indulunk reggel 8.00-kor. Délelőtt a Normafára kapaszkodunk fel, miután búcsút intünk a Dunának. Első kisebb megállóhelyünk az Anna-kápolnánál lesz, ami előtt még gyönyörködhetünk a hajdanán ültetett vadgesztenyefasor megmaradt részleteiben.

Ezt követően megérkezünk a makkosmáriai kegytemplomhoz, melynek neve mind a mai napig őrzi egy 1731-ben történt csodás gyógyulás emlékét. Egy bizonyos Traub János – miután csodás körülmények között felgyógyult betegségéből – egy Máriát és Jézust ábrázoló festményt helyezett el egy itteni tölgyfára. Hamarosan egyre több zarándok kereste fel ezt a helyet, ahova később kis templom épült.

A mai szakasz végén utunk a pátyi erdőn halad keresztül. Az erdőben jelöletlen úton kell haladni, illetve többször egy-egy vadkerítésen kell áthaladni, amiben a „mászókák” segítenek.

Szállás: panzióban Biatorbágyon

Nap 2
Páty – Zsámbék

Távolság: 12 km | Emelkedés: 67 m, lejtés: 83 m

A mai szakasz rövid, de jó alkalom arra, hogy az előző napi fáradtságunkból regenerálódjunk. Főleg földúton haladunk, mígnem előbb Tökre érkezünk, majd pedig Zsámbékra.

Zsámbék leginkább a premontrei templom és kolostor romjairól nevezetes, de említésre méltó még a Zichy-kastély is, ahol most egyházi oktatási intézmény működik. Ez utóbbi nem látogatható, de a barokk templom, a Szent Vendel helytörténeti gyűjtemény és a nemzetközi hírnévre szert tett Lámpamúzeum várja érdeklődő vendégeit. Igény szerint 18.00-kor lehetőség lesz szentmisén részt venni.

Szállás: vendégházakban

Nap 3
Zsámbék – Tarján

Távolság: 23 km | Emelkedés: 341 m, lejtés: 312 m

Ma Mány felé vesszük az irányt, ahol 1996-ban felavatták az első köztéri Antall József-szobrot. A temetőben artézi vízzel olthatjuk szomjunkat, majd utunk Vasztélyon vezet keresztül, mígnem borospincék mentén megérkezünk Tarjánba.

A településen található a zarándokok körében kedvelt Szent Rókus-szobor. Népszerűsége annak köszönhető, hogy alakja sokban hasonlít a zarándokok védőszentjének, Szent Jakabnak az ábrázolásához (kagyló, bot, ivótök, utazókalap). Szent Rókus azonban mindig felfedi lábán levő sebeit és általában egy kutya kíséri, míg ez utóbbi jellegzetességek a Szent Jakab-ábrázolásokon nem találhatók meg.

Szállás: panzióban

Nap 4
Tarján – Tata

Távolság: 20 km | Emelkedés: 460 m, lejtés: 519 m

Erdőkön keresztül halad utunk: a fokozatos emelkedő után először Vértestolnát érintjük, ahol egy kedves zarándokpihenőnél fújhatjuk ki magunkat. Később a Hideg-kúti forrásnál is megállhatunk, hogy erőt gyűjtsünk az utolsó, meredekebben emelkedő szakasz legyőzéséhez.

Mielőtt beérünk Bajra, megpihenünk az egykori Árpád-kori Szent Péter körtemplom ódon romjai mellett. Innen a rövidebb úton indulunk tovább, és érkezünk Tatára, a tavak és források városába. 18.00-kor igény szerint a belvárosi kapucinus templomban katolikus szentmisén lehet részt venni.

Szállás: panzióban

Nap 5
Tata – Nagyigmánd

Távolság: 23 km | Emelkedés: 110 m, lejtés: 115 m

Ezen a napon ritkán lesz vízvételre lehetőség: mindössze Tatán, Mocsán és az út végén, Nagyigmándon. A tatai Öreg-tavat és tó partján hat évszázada álló tatai várat hátrahagyva 14 km után érkezünk Mocsára, majd tovább gyalogolunk Nagyigmándra. A kialakuló szokás szerint a Szent Jakab út zarándokai a községháza előtti szökőkútban szokták lábukat megmártóztatni a hosszú és kimerítő nap végén. 17.00-kor igény szerint a Szent Mihály-templomban katolikus szentmisén lehet részt venni.

Szállás: panzióban és vendégházban

Nap 6
Nagyigmánd – Kisbér/Ászár

Távolság: 23 km | Emelkedés: 130 m, lejtés: 100 m

Először Makkpusztára érkezünk, ahol egy olasz üzletembernek köszönhetően ismét fellendülőben van a lótenyésztés. Az út a lovarda és a gazdasági épületek között visz tovább, Etére. A hagyomány szerint Attila, hun király nevéből származik a település elnevezése, mivel – állítólag – itt temették el. A tájházban megismerkedhetünk a falu történelmével, amiről egyébként a 106 présházból álló pincesor is büszkén tanúskodik.

Etétől már csak egy rövidebb szakasz van hátra Kisbérig, ahol vendégházban leszünk leszállásolva. Érdemes megtekinteni itt a Mini Magyarország Makettparkot, ami bejelentkezés nélkül ingyenes látogatható.

Szállásunk: vendégházban

Nap 7
Kisbér/Ászár – Pannonhalma

Távolság: 24 km | Emelkedés: 249 m, lejtés: 156 m

Hosszú gyaloglásnak nézünk elébe, jelentős részben földutakon. Kisbér után Bársonyos következik, ahonnan (Strázsa-hegyről) szép kilátás nyílik Pannonhalmára.

Gyaloglásunk során betérhetünk a tápi skanzenbe, míg végül a Pannonhalmi Bencés Főapátsághoz érkezünk, ahol ég és föld, múlt és jelen kapcsolódik össze. Az ezeréves apátság megannyi látnivalót kínál, de elcsendesedésre is lehetőséget nyújt akár a szent egyik ereklyéjét őrző Szent Márton-Bazilika, akár a Média Építészeti Díjjal 2011-ben jutalmazott erdei kápolna.

Szállás: panzióban és vendégházban

Az esti imaóra és szentmise 18.40-kor kezdődik a Bazilikában.

Nap 8
Pannonhalma – Ménfőcsanak

Távolság: 19 km | Emelkedés: 304 m, lejtés: 357 m

Ma rövidebb távot teszünk meg, hogy a tegnapi hosszabb út után könnyebb legyen regenerálódni. A pannonhalmi futballpályánál felállított pápakereszt őrzi II. János Pál pápa 1996. évi látogatásának emlékét. A zarándokok ennél a keresztnél szokták a zarándokút eleje óta magukkal hozott köveket-kavicsokat letenni, de papírra vetett hálaadások, könyörgések, imák is ide kerülnek.

Utunk Écs után emelkedni kezd, majd Győrújbarátot érintve érkezünk meg Ménfőcsanakra. A település közelében zajlott le 1044-ben a ménfői csata, melynek során Aba Sámuel csatát veszített és rövidesen meghalt, majd trónját újra Orseolo Péter foglalta el.

Szállás: panzióban

Nap 9
Ménfőcsanak – Győr

Távolság: 8,5 km | Emelkedés: 43 m, lejtés: 49 m

Ma szintén egészen rövid távot teszünk meg. Ennek oka részben Győr sok látnivalója, másrészt egyfajta erőgyűjtés és felkészülés: már csak egy nap és megérkezünk zarándoklatunk célpontjába, Lébénybe. Győr számos látni és elmélyülnivalót kínál a zarándoknak: ilyen a Szent László fejereklyéjét őrző herma (Győri Bazilika), a Püspökvár pincehelységeiben kialakított Boldog Apor Vilmos-emlékhely, a Könnyező Szűzanya-kegykép (Győri Bazilika), a római barokk Il Gesù mintájára épült Loyolai Szent Ignác-templom (ma bencés templom). Emellett azonban érdemes egy sétát tenni a gyönyörű barokk belvárosban, vagy éppen felkeresni néhány múzeumot (pl. Kovács Margit Múzeum).

Szentmise több templomban is kezdődik 18.00-kor.

Szállás: zarándokszálláson / kollégiumban

Nap 10
Győr – Lébény

Távolság: 25 km | Emelkedés: 69 m, lejtés: 68 m

Az utolsó szakasz megtétele újra nagyobb kihívás elé állít minket, ugyanakkor gyakorlatilag emelkedő és lejtő nélkül vezet az út, ami megkönnyíti a haladást.

Zarándokutunk végén végül megpillanthatjuk a középkori magyar építészet egyik csodáját, a román stílusú lébényi Szent Jakab-templomot. Az eredetileg bencés apátsági templom szerzetesei a monostort a török idők alatt hagyják el végleg, és a megrongálódott épületet csak a XIX. században újították fel. Ma már az érdeklődőket és a zarándokokat a Szent Jakab Látogatóközpont fogadja, itt lehet idegenvezetést is kérni.

A közös ünneplést közös vacsorával zárjuk, ekkor adjuk át a zarándoklatot elismerő okleveket is.

Szállás: panzióban, vendégházban

A hazaindulás tervezett ideje másnap, de igény szerint már ezen a napon is haza lehet utazni (jelentkezésnél kérjük előre jelezni).

Nap 11
Lébény

Hazautazás. Igény szerint 8.30-kor katolikus szentmise a Szent Jakab-templomban.

„Vezetett” és „önvezetett zarándoklat”: mi a különbség?

Ez egy vezetett zarándoklat, ami azt jelenti, hogy a Pannon Pilgrim egyik zarándoklatvezetője is Önökkel együtt rója az utat, ami biztonságot és bizonyos fokú kényelmet jelent, hiszen szükség szerint támogatással, segítséggel, lelki útravalóval, információkkal szolgál.


Az önvezetett zarándoklatnál a Pannon Pilgrim, vagyis mi lefoglaljuk az úton az összes szállást, valamint – az Ön igényei szerint – gondoskodunk reggeliről, vacsoráról és csomagszállításról, és az út előtt nagyjából egy héttel az összes ehhez kapcsolódó információt (szállások címe stb.) elküldjük Önnek. Így Önnek a szervezéssel nincs dolga, „csupán” végig kell járnia a zarándokutat. A Pannon Pilgrim azonban nem biztosít zarándoklatvezetőt, aki az út során Önnel vagy Önökkel együtt gyalogolna. Az önvezetett utak ezért olcsóbbak, mint a vezetettek.

Ha szívesebben venne részt inkább egy önvezetett zarándoklaton, kattintson ide.

Mennyire nehéz a terep?

Az út a Dunántúl északi részén vezet végig, jelentős emelkedők vagy lejtők nincsenek rajta. Nehézséget talán csak az okozhat, hogy némi kitartás kell a sokadik napon is nekiindulni az aznapi szakasznak – de végülis éppen ez a kitartás a zarándoklat egyik legfőbb jellemzője.

Milyen az út minősége?

A hazai „Camino” java része (a spanyol úthoz hasonló) mezei dűlőutakon, földutakon vezet, általában nyílt terepen, ritkábban erdőben. Az út általában jól jelzett, eltévedni nem nagyon lehet rajta, de természetesen lesz nálunk papír- és elektronikus térkép.

Nem kapunk ellátást. Az étkezéseket hogy oldjam meg? Mennyi ételt vigyek?

Az étkezéseket mindenki magának oldja meg. Reggelire mindenki bevásárolhat friss ételeket a helyi boltban (reggelizőhely általában adott a szállásokon). Minden este lehetőség van arra, hogy meleget együnk, étteremben vacsorázzunk, de természetesen saját készítésű ételt is fogyaszthatunk. Délben viszont általában nem leszünk étterem közelében (sőt gyakran település közelében sem), így az ebédet a hátizsákunkból kell elköltenünk. Így legalább egy napi ételt mindig magunkkal kell vinni.

Milyenek lesznek a szállások?

Szálláshelyeink viszonylag egyszerű, de tiszta, rendes panziók, vendégházak.

Útinformációk

 • 11 nap / 10 éjszaka
 • A koronavírus-járvány után… (csütörtök–vasárnap)
 • Budapest–Zsámbék–Tata–Pannonhalma–Győr–Lébény
 • ~200 km (~20 km/nap)
 • Panziókban, vendégházakban, kétágyas szobákban
 • Önellátás
 • Az út legalább 15 jelentkező esetén valósul meg
 • csomagszállítást biztosítunk
 • 129.000 Ft (egyágyas felár: 39.000 Ft)
 • Ullrich Balázs: +36 20 264 5098