fbpx

Egyéni önvezetett zarándoklat a zempléni Szent Erzsébet úton / 6 nap

Sárospatakról Szent Erzsébet születésének és megkeresztelésének feltételezett helyétől indulunk. Előbb a Rákóczi-család lenyűgöző, sárospataki várát fedezzük fel, majd utunk a varázslatos Zempléni-hegységen vezet keresztül, míg végül megérkezünk Kassára, Közép-Európa egyik legnagyobb és legpompásabb gótikus katedrálisába, a Szent Erzsébet-székesegyházba. A templomban megpihenve még egyszer átelmélkedhetjük Szent Erzsébet életét a gyönyörűen kifaragott, tizenkét festményt tartalmazó középkori szárnyasoltár szemlélése közben.

Azt jelenti, hogy az utat Ön/Önök egyedül járja/járják végig, vagyis nem megy vezető Önnel/Önökkel, viszont lefoglaljuk a szállásokat, és igény szerint az étkezésekről és csomagszállításról is gondoskodunk.
 • Indulás Sárospatakról 2020. július 6-tól szeptember 28-ig minden hétfőn.
 • Érkezés Kassára szombaton (6 nap/5 éjszaka)
 • Ár:
  • szállás: 39.000 Ft/fő
  • választható
   • reggeli: 9.000 Ft/fő
   • vacsora: 18.000 Ft/fő
   • csomagszállítás: 29.000 Ft/út
Hírlevél-feliratkozás: Elfogadom az adatvédelmi irányelveket

Hazánk egyik legszebb, ám legelfeledettebb táján, a Zemplénben fogunk zarándokolni sűrű erdők és „térerőmentes” völgyek mélyén, csodás kilátást nyújtó hegytetőkön, források és út menti szentélyek érintésével. A mindennapok taposómalmából kilépve módunk lesz megállni és elgondolkodni, és ha kellően csöndben maradunk, talán ki nem mondott kérdéseinkre is választ kaphatunk.

Zarándoklatunk legszebb pontjai

 • Sárospataki vár
 • Sárospataki plébániatemplom Szent Erzsébet ereklyéjével
 • Regéci vár
 • Hollóházi porcelángyár és múzeum
 • Füzéri vár
 • Magyarország legészakibb pontja
 • Kassai dóm és belváros

Az utazási csomag tartalmazza az alábbiakat

 • Szállás panziókban, vendégházakban, ágyneművel, többségükben saját fürdőszobás szobákban
 • Információs csomag
 • Zarándokútlevél
 • Idegenforgalmi adó és áfa

Az utazási csomag nem – vagy csak felár ellenében – tartalmazza az alábbiakat

 • Csomagszállítás (igény esetén kérhető)
 • Reggeli és vacsora (igény esetén kérhető)
 • Ebéd
 • Zarándoklatvezető
 • Esetleges belépők
 • Biztosítás
 • Odautazás Sárospatakra és hazautazás Kassáról

Napról napra

Nap 1
Sárospatak

Sárospatakra érkezve célszerű először letennünk a csomagunkat szállásunkon, majd – ha még nincs késő – felfedező útra indulhatunk.

A középkori belvárosban megtekinthetjük a gótikus vártemplomot, illetve a X-XI. században épült királyi kápolna romjait, ahol a kis Erzsébetet megkeresztelhették. A Szent Erzsébet utat követve érkezhetünk a Rákóczi-várhoz, az erdélyi fejedelmek reneszánsz stílusú, közel ötszáz éves otthonához. (Ha be szeretnénk menni, belépőt kell fizetnünk.)

A vár megismerése után elsétálhatunk Makovecz Imre sárospataki épületei mellett, és megnézhetjük a híres Református Kollégiumot is (a könyvtárhoz és a múzeumhoz belépő kell). Lehetséges programpontunk lehet még a Szent Erzsébet Ház kiállítása.

Nap 2
Sárospatak–Erdőhorváti

Távolság: 18 km | szintkülönbség: +350; -320 m

A várost délnyugat felé hagyjuk el, és egy bő óra gyaloglás után megérkezünk első állomásunkra, a középkori vallon telepesekről elnevezett faluba, Bodrogolasziba. Itt megszemléljük az ország egyik legrégebbi – ma is álló – templomát, majd a vadregényes Zemplén felé vesszük az irányt.

A jelzett utat követve először a Szarka-kúti pihenő mellett haladunk el, majd a premontreiek darnói kolostorromja felé folytatjuk utunkat (sajnos szinte semmi sem látható belőlük), míg végül megérkezünk a festői szépségű, ruszinok lakta apró faluba, Komlóskára.

Itt kis pihenőt tarthatunk, hiszen már csak néhány kilométer a napi végcélunk: Erdőhorváti.

Nap 3
Erdőhorváti – Regéc

Távolság: 13 km | szintkülönbség: +650 m; -380 m

Zarándoklatunk során továbbra is a Zempléni-hegység rengetegében gyalogolunk: Erdőhorvátiban megkóstolhatjuk a helyi nevezetességnek számító ropogós perecet, miközben a falu különleges, hobbit-házakhoz hasonlító pincesorában is gyönyörködhetünk. Ezt követően egy hosszú és fárasztó gyaloglás után Regécre érkezünk, ahol a napunkat a falu fölé magasodó Rákóczi-vár meglátogatásával fejezzük be (belépő). A Várat az utóbbi időkben szépen felújították, egyes részeit újjáépítették, így megízlelhetünk valamit a vár régi dicső fényéből.

Nap 4
Regéc – Telkibánya

Távolság: 16 km | szintkülönbség: +550 m; -710 m

Ma fáradságos útnak nézünk elébe: Regécről továbbhaladunk észak felé, Telkibánya irányába. A Sólyom-kőnél csodás panoráma tárul elénk, míg a közelben ellátogathatunk a 2006-ban repülőszerencsétlenségben elhunyt szlovák katonák emlékparkjába.

A zarándokút közvetlenül a Telkibánya közelében fekvő, 1371-ben alapított egykori pálos kolostortemplom impozáns romjai mellett halad el. Végül beérkezünk a középkorban aranybányászatáról nevezetes Telkibányára, ahol kipihenhetjük az út fáradalmait.

Nap 5
Telkibánya – Füzér

Távolság: 15 km | szintkülönbség: +470 m; -340 m

Telkibányán megnézhetünk egy-két helyi nevezetességet (bányászati múzeum, ásványkiállítás, vártemplom s a többi). Innen utunk a porcelángyártásáról híres Hollóházához vezet, ahol – ha kedvünk tartja meg is nézhetjük az 1777-ben alapított gyárhoz tartozó Hollóházi Porcelánmúzeumot, amely egyedülálló gyűjteménnyel gyönyörködteti az odalátogatókat.

Ez után már csak egy kisebb távot teszünk csak meg, mígnem elérkezünk az ország egyik legszebb fekvésű várához, Füzérhez. Volt idő, amikor a magyar Szent Koronát is ebben a különleges vulkáni kúpra épült, nehezen megközelíthető erődítményben őrizték.

Szállásunk elfoglalása után „bevehetjük” az utóbbi években szépen rekonstruált várat, ahol XVII. századi enteriőrök fogadnak bennünket (belépő).

Nap 6
Füzér – Alsómislye

Távolság: 20 km | szintkülönbség: +445 m; -670 m

A mai napon a Sárospatak–Kassa kerékpárút nyomvonalán fogunk haladni, ami egy feljavított kavicsos földút. Először egy erős kaptató vár ránk a Bodó-rétig, majd elhaladunk a Károlyi kastély mellett, ahol 1946-ban a Forint bevezetését elhatározták.

Hamarosan elérjük az ország legészakibb pontját, majd az országhatár átlépése után Szlovákiában folytatjuk utunkat. Az út közelében megbúvó Magdolna-kolostor rekonstruált falai után érkezünk be Alsómislyére (Nižná Myšľa). A település déli szélén hatalmas bronzkori települést tártak fel, amelyről az út melletti régészeti skanzenben tájékozódhatunk.

Nap 7
Alsómislye – Kassa

Távolság: 15 km | szintkülönbség: +50 m

A lágyan hömpölygő Hernád partján haladunk tovább Koksóbaksa (Kokšov-Bakša) felé, majd a kitartó menetelés után érkezünk be Szlovákia egyik leghangulatosabb városa, Kassa (Košice) nyüzsgő főterére, ahol Európa legkeletibb gótikus katedrálisa, a Szent Erzsébet Főszékesegyház várja a hozzá érkező zarándokokat.

A zarándoklat hivatalos programja itt véget ér.

Ha szeretne (felár ellenében) eltölthet egy napot a gyönyörű Kassán, vagy hazaindulhat. Budapestre közvetlen vonat indul minden reggel és délután 5 órakor, és megérkezik 4,5 órával később, fél tízkor.

Gyakran ismétlődő kérdések

Kibontás/Összecsukás
Mi fán terem az „önvezetett zarándoklat”?

Ez egy önvezetett zarándoklat, vagyis Ön jelentkezik a zarándoklatra, elfogadja a szerződési feltételeinket és átutalja a zarándoklat díját.

A Pannon Pilgrim vagyis mi lefoglaljuk az úton az összes szállást, valamint – az Ön igényei szerint – gondoskodunk reggeliről, vacsoráról és csomagszállításról, és az út előtt nagyjából egy héttel az összes ehhez kapcsolódó információt (szállások címe stb.) elküldjük Önnek. Így Önnek a szervezéssel nincs dolga, „csupán” végig kell járnia a zarándokutat. A Pannon Pilgrim azonban nem biztosít zarándoklatvezetőt, aki az út során Önnel vagy Önökkel együtt gyalogol.

Nem szeretnék egyedül menni… Csatlakozhatok-e másokhoz?

Természetesen igen.

Sokan nem szívesen vágnak neki egyedül egy gyalogos zarándoklatnak, ismerőseik, barátaik, rokonaik közül pedig senki sem tud velük tartani.

Nekik készítettünk egy táblázatot, amelyben nyomon követheti, hogy az egyes indulási időpontokra hányan jelentkeztek.

Használata:

 • Ha Ön időpont szempontjából rugalmas, akkor írjon nekünk egy e-mailt, és a táblázat felső soraiba beírjuk, hogy van valaki „Időpont nélkül”. Ha ezt mások is megteszik, akkor – a hozzájárulásukkal – megadjuk egymásnak az elérhetőségüket, és megegyezhetnek egy közös időpontban.
 • Ha Ön időpont szempontjából rugalmas, akkor írjon nekünk egy e-mailt, és a táblázat felső soraiba beírjuk, hogy van valaki „Időpont nélkül”. Ha ezt mások is megteszik, akkor – a hozzájárulásukkal – megadjuk egymásnak az elérhetőségüket, és megegyezhetnek egy közös időpontban.

Csomagszállítás egy zarándoklaton… Nem kínos ez?

Attól függ…

Ha jó erőben lévő harmincasok vagyunk, akkor talán igen…

Ha esetleg hetven év fölött járunk, vagy az egészségünk – talán rajtunk kívül álló okokból – nem éppen tökéletes, akkor bizony nagyon is jól jöhet.

Hogyan működik a csomagszállítás?

A reggeli indulásnál a csomagját egyszerűen ott hagyja a szálláson (a pontos helyet a házigazda megmutatja). A csomagot a nap során – a reggel elhagyott vagy az este elérendő szállás munkatársai – autóval elszállítják a következő szállásra, ahol Ön délután megtalálja.

Mit jelent az, hogy a csomagszállítás díja utanként (nem fejenként) számíttatik?

A csomagszállítás díja nem függ a csomagok – tehát a zarándokok – számától, hiszen az autó és a munkatárs szinte ugyanannyit dolgozik, akár egy, akár tíz hátizsákot kell szállítania. Ezért egy zarándoklatra egy csomagszállítási átalánydíj fizetendő (vagy egy sem, ha nem élünk ezzel a lehetőséggel). Ebből következik, hogy minél többen vannak a csomagszállítást kérő csoportban, annál többfelé oszlik el a díj.

A csomagszállítás díját a zarándokcsoport egyik résztvevője fizeti be.

Milyen jellegű az út? Mennyire nehéz?

Az út maga kitűnően jelzett, és szinte mindvégig jól járható ösvényen, földúton halad. Aszfalt Sárospatak után 5 km hosszan, Komlóska után 3 km hosszan, és Kassa elővárosaiban fordul elő.

Viszonylag hosszabb szakaszon fogjuk követni a Sárospatak–Kassa kerékpárutat (Füzér és Alsómislye között), amely gyaloglásra kitűnően alkalmas kőzúzalék borítású.

A varázslatos, és érintetlen Zempléni-hegység – magyar viszonylatban – magashegységnek számít.

Ennek megfelelően több nap is jelentős szintkülönbséget kell leküzdenünk, amely mellé napi átlag 16-17 km táv is járul. Némi erőnlétre tehát szükség van a zarándoklathoz.

Hogyan zajlanak az étkezések?

Az ezt választók a reggelit a szálláson fogyaszthatják el, ennek hiányában a település valamelyik boltját érdemes meglátogatni.

Az ebédről mindenki maga gondoskodik, amihez a legcélszerűbb az előző mondatban már említett boltot igénybe vennünk: ki-ki ízlése szerint vásárolhat némi gyümölcsöt, zöldséget, péksüteményt, amellyel a vacsoráig táplálkozhat.

A vacsora esetében szintén két lehetőség kínálkozik: az ezt választók a szálláson vagy egy közeli étteremben fogyaszthatják el, aki nem így dönt, az pedig maga gondoskodik róla például úgy, hogy reggelire/ebédre annyit vásárol, hogy vacsorára is elegendő legyen vagy keres egy éttermet a településen.

Útinformációk

 • 6 nap / 5 éjszaka
 • Indulás 2020. július 6-tól szeptember 28-ig minden hétfőn. Érkezés Kassára szombaton.
 • Sárospatak – Regéc – Telkibánya – Füzér – Kassa
 • Kb. 100 km (~16,6 km/nap)
 • Panziókban, vendégházakban kétágyas szobákban
 • Önellátás, választható reggeli és/vagy vacsora
 • Egy útra legfeljebb 10 zarándok jelentkezhet
 • Igény szerint csomagszállítást biztosítunk
 • 39.000 Ft-tól
 • Hernády Attila: +36 30 467 6169