fbpx

GYIK bootstrap teszt

Az alábbiak általános tájékoztatást adnak zarándoklatainkról, azonban minden út más.

Előfordulhat, hogy egy út leírásánál az itt találhatótól eltérő tudnivalókat talál. Ilyenkor mindig az adott út oldalán lévő információ az irányadó.

Covid19Vasmacska

Valami szöveg jöhet ide


Hogyan hat a koronavírus-járvány a zarándoklatokra?

This is the first item’s accordion body. It is shown by default, until the collapse plugin adds the appropriate classes that we use to style each element. These classes control the overall appearance, as well as the showing and hiding via CSS transitions. You can modify any of this with custom CSS or overriding our default variables. It’s also worth noting that just about any HTML can go within the .accordion-body, though the transition does limit overflow.


This is the second item’s accordion body. It is hidden by default, until the collapse plugin adds the appropriate classes that we use to style each element. These classes control the overall appearance, as well as the showing and hiding via CSS transitions. You can modify any of this with custom CSS or overriding our default variables. It’s also worth noting that just about any HTML can go within the .accordion-body, though the transition does limit overflow.


This is the third item’s accordion body. It is hidden by default, until the collapse plugin adds the appropriate classes that we use to style each element. These classes control the overall appearance, as well as the showing and hiding via CSS transitions. You can modify any of this with custom CSS or overriding our default variables. It’s also worth noting that just about any HTML can go within the .accordion-body, though the transition does limit overflow.


Hogyan hat a koronavírus-járvány a zarándoklatokra?

2020 tavaszától nagyjából 2021 júniusáig nem lehetett utazni. Azóta már lehet, de a helyzet folyamatosan változik. Mindenesetre az Európai Unión belül az uniós digitális Covid-igazolvánnyal – az alább részletezett korlátozások mellett – biztonsággal lehet mozogni.

A járványügyi (pl. maszkviselési) szabályok mindenütt különböznek, és állandóan módosulnak, ezért nem lehet hosszú távra tervezni.

Repülős zarándoklatokra vonatkozó kérdések

Biztosítás

Az utazási szerződéstől Ön bármikor elállhat, azonban az indulás napjához közeledve a részvételi díjnak csak egy részét kapja vissza – azaz ún. „bánatpénz” fizetésére köteles –, hiszen az utazási irodának is vannak költségei (pl. szállásfoglalás, repülőjegy, vonatjegy megvétele stb.), amelyeket már nem tud visszaigényelni. Ha Ön az indulást megelőző 21. napnál korábban áll el a szerződéstől, akkor az utazási iroda által visszatartott bánatpénz mértéke annyi, amennyiért már vett valamit az utazásához (pl. repülőjegyet), és azt nem tudja visszaváltani vagy máshogy felhasználni (pl.: a repülőjegy nem visszaváltható). A bánatpénz mértékéről egyebekben az általános szerződési feltételekben (PDF) tájékozódhat.

Ha tart attól, hogy az utolsó pillanatban kényszerül elállni az úttól, ám ennek anyagi terheit nem szívesen vállalja, a foglalási űrlapon jelölheti, hogy szeretne ún. útlemondási vagy sztornóbiztosítást kötni. Ennek ára az út teljes árának 1/25 része (4%-a).

A sztornóbiztosítás hatálya kiterjed a Covid19-re is. Ha tehát pl. Ön egy „keleti” vakcinával van beoltva, és ezért az indulás előtt teszteltetnie kell magát, és ez a teszt balszerencsés módon pozitív lesz, akkor Ön nem vehet részt a zarándoklaton, viszont a biztosító az az út árát megtéríti.

További információk:

Repülés

A repülőgépre három módon vihetünk fel poggyászt:

 1. Mindenki felvihet magával egy kicsike (Wizz Air légitársaságnál: 20×30×40 cm méretű, Ryanair légitársaságnál: 20×25×40 cm méretű) poggyászt. Ez nagyjából akkora, mint egy kis városi hátizsák.
 2. Ezen kívül, ha ún. „elsőbbségi beszállást” kérünk, akkor felvihetünk magunkkal a repülőgépre egy másik, valamivel nagyobb (20×40×55 cm méretű) poggyászt is (ekkora egy kisebb bőrönd).
 3. Ha ennél is nagyobb vagy több poggyásszal utaznánk, akkor azt a repülőtéren fel kell adni az utasfelvételi pultnál. Ez az ún. „feladott poggyász”.

Az első lehetőséget a repülőjegy tartalmazza, mindenkinek jár. A második és a harmadik lehetőség külön díjért választható.

Az elsőbbségi beszállásnak különféle fantázianevei lehetnek, például Wizz Priority vagy „Elsőbbség és 2 kézipoggyász”.

Ez légitársaságonként változó, azonban az alábbi szabályok nagyjából általánosnak tekinthetők.

A repülőgép fedélzetére az utazó csak 1 db kis kézipoggyászt (kb. laptoptáska vagy kis hátizsák méret) vihet fel magával. Ezt a táskát az Ön előtt lévő ülés alatt kell tárolnia.

Ennek méretkorlátozása:

 • Wizz Air légitársaságnál: 40×30×20 cm
 • Ryanair légtársaságnál: 40×25×20 cm

Ha egy további (max. 20×40×55 cm és 10 kg) kézi poggyászt is szeretne a fedélzetre vinni, akkor elsőbbségi beszállást kell vásárolnia (lásd lejjebb).

Nagyjából ennyibe kerül egy legfeljebb 10 kg-os feladott poggyász is: ekkor a poggyász a repülőtér csomagterében kerül elhelyezésre, azt nem vihetjük fel magunkkal a repülőre, viszont a mérete nagyobb lehet:

 • Wizz Air: 171 × 149 × 119 cm
 • Ryanair: 119 × 119 × 81cm

A legfeljebb 20 kg-os feladott poggyász már lényegesen drágább.

A zarándoklat foglalási űrlapján megjelölheti, ha szeretne valamelyik fenti módon további poggyászt szállítani.

A Wizz Air légitársaságnál egy-egy járaton legfeljebb 80 légi utas vásárolhat elsőbbségi beszállást (Wizz Priority szolgáltatást), ezért nem garantáljuk, hogy mindenkinek jut, aki szeretne.

Biztonsági okokból a repülőgép fedélzetére nem vihetünk magunkkal folyadékot.

Pontosabban vihetünk, de kizárólag

(i) legfeljebb 100 ml űrtartalmú edényekben lehet a folyadék, amelynek
(ii) átlátszó és visszazárható, legfeljebb 1 literes, 20×20 cm-es műanyag tasakban kell lennie.
Ilyen tasakot vásárolhatunk például az ismertebb drogériákban.

Folyadék az ivóvíz (és persze minden féle ital), a tusfürdő, a borotvahab, a fogkrém de még a rúzs is; ezekre mind vonatkoznak a fenti előírások. Ha nem teljesítjük, akkor a biztonsági ellenőrzésnél el kell dobnunk a terméket.

Üres flakont viszont bevihetünk magunkkal, amelyet a biztonsági ellenőrzést követően feltölthetünk vízzel, pl. a repülőtéri mosdóban.

Ugyanakkor az utasfelvételi pultnál feladott poggyászunkban tetszés szerint szállíthatunk folyadékot (legfeljebb arra érdemes vigyázni, hogy alaposan be legyen csomagolva, nehogy kifolyjék).

További részletekért érdemes tanulmányozni a légitársaságok honlapját.

Egyéb

A zarándoklatok vezetői mindig nagyon jól beszélnek a helyi nyelven vagy angolul, így Önnek nem szükséges idegen nyelven tudnia.

Hétvégi zarándoklatok

Egy rövid zarándokúthoz kevés szabadságot kell kivenni: általában egy vagy két nap is elég. Aki dolgozik, annak egy fontos szempont, különösen az év vége felé, amikor már fogytán vannak a szabadnapok.

Természetesen készülni, előzetesen szervezni is kevesebbet kell egy rövid zarándoklatra, így könnyebb részt venni rajta. S egy rövid zarándoklat olcsóbb is, mint egy hosszú.

A zarándoklat ráadásul csak egy hosszabb utazáshoz képest rövid. A nagy körutazások általában sok helyszínt érintenek, ám az utazó egy-egy helyen csak néhány órát, legfeljebb egy éjszakát tartózkodik. A Pannon Pilgrimnél a hétvégi zarándokútjaink nagyon fókuszáltak, teljes egészében a kegyhelyről szólnak ahol így egy vagy két teljes napot is eltölthetünk. Ennyi idő általában bőségesen elegendő ahhoz, hogy elmerüljünk a helyszín lelkiségében.

A feladott poggyász díja jelentősen megnöveli a részvételi díjat, és utunk árát szeretnénk viszonylag alacsonyan tartani (már amennyire ezt ilyen távolságú, rövid útnál lehet).

Úgy gondoljuk, hogy egy hétvégi útra talán nincs is szükség annyi holmira, amely ne férne el egy kis hátizsákban vagy kézi poggyászban – egy zarándoklat ráadásul egyszerű körülményeket jelent.

Váltóruha erre a rövid időszakra alig szükséges, továbbá szállodában alszunk, ágyneműt és törölközőt biztosítanak számunkra. Ételt is tudunk vásárolni a helyszínen. A repülőgépre felszálláskor az ottani hűvösebb időjárás miatt magunkkal hozott kiskabátot érdemes felvenni, így az sem foglalja a hátizsákunkban a helyet.

Egy-két váltás alsóneműt javaslunk, felső váltóruhát igény szerint hozzunk, de akár egy is elég lehet. Ételt nem muszáj hozni, hiszen a helyszínen is megvásárolhatjuk, és persze étteremben is van lehetőség ebédelni, illetve vacsorázni.

Amit érdemes hozni: első napra csomagolt ebédet, kis méretűre összecsukható esernyőt vagy esőkabátot, vízálló cipőt, európai egészségbiztosítási kártyát.

A ruházat eldöntéséhez a legjobb, ha az indulást megelőző napon vet egy pillantást az időjárás-előrejelzésre, így nem fogja nagy meglepetés érni.

Mindenképpen azt, ami Önnek egy naphoz feltétlenül szükséges (pld. nélkülözhetetlen gyógyszerek).

Kényelmes, már bejáratott, zárt és vízálló cipőt hozzon magával. Bár nem sétálunk annyit, mint egy hosszú, gyalogos zarándoklaton, egy kényelmetlen cipő azonban az egész zarándoklatot megkeserítheti.

Ez utanként különböző, így mindenképpen nézze meg az adott út leírását is.

A reggelit általában a szállodában költjük el.

Egyes zarándoklatoknál kérhetünk ebédet és/vagy vacsorát is, ekkor a csoport szintén ezt választó tagjaival étkezünk a szállodában vagy egy étteremben.

A többi esetben magunk gondoskodunk az étkezésünkről. A legolcsóbb, ha egy helyi boltban vásárolunk valamit (a bolti árak Európa-szerte hasonlóak a hazaiakhoz). Ha meleget szeretnénk enni, igénybe vehetjük egy helyi vendéglő, pizzéria vagy gyorsétterem szolgáltatásait.

Igen, jön és lesz.

Ez alól kivétel lehet, ha a csoport nagyon kis létszámú, de erről mindig tájékoztatást adunk.

Gyalogos zarándoklatok

Abban hiszünk, hogy az ember egy. Személyiségünk testi, lelki, szellemi, társas, érzelmi részeit nem lehet – de legalábbis nem érdemes – tartósan elválasztani egymástól. Az út zarándoklat: gyalogosan haladunk, egyszerű, általában egyház által működtetett szállásokon alszunk, egyszerűen élünk, a napot (fakultatív) elmélkedéssel kezdjük és zárjuk, benézünk templomokba. Ugyanakkor a táj, a vidék – legyen ez bármelyik ország – a spirituális élményeken túl is rengeteget tud kínálni, így a helyi kulturális, épített és természeti kincsekre is nyitva tartjuk a szemünket.

A lelki és a világi dimenzió egyensúlyát mindenki magának teremti meg. Senkinek nem kötelező a reggeli vagy esti áhítatokon részt venni, templomokba betérni. Másrészt – ha erre van igénye – akár az általunk felajánlottnál hosszabban is elmélkedhet, imádságosabb lélekkel is róhatja a mérföldeket. A helyszínen igyekszünk mindenkinek az igényeit figyelembe venni, legyen az bármilyen is.

Legfeljebb néhány szendvicset a zarándoklat kezdő pontjáig, bár még ez sem nélkülözhetetlen: a vasútállomásokon, repülőtereken egyaránt vásárolhatunk ennivalót.

Alapvetően érdemes kevés élelmiszert hordoznunk, hogy minél könnyebb legyen a csomag, raádásul az élelmiszerek többsége gyorsan megromlik (különösen a nyári a melegben). Az éjszakát településeken töltjük, így mindenütt lesz egy bolt vagy ABC, ahol reggelenként bevásárolhatunk a napra pl. pékáruból.

Ez utanként (sőt akár naponként is) változhat a helyi körülmények szerint, mindenesetre körülbelül az alábbiak szerint:

A reggelit vagy (közösen) szállásunkon vagy (közösen vagy egyénileg) egy közeli létesítményben (pékség, kávézó, élelmiszerbolt) szerezzük be.

Az ebédet induláskor vásárolunk (pékségben, zöldségesnél), és napközben fogyasztjuk egy hosszabb pihenő alkalmával, lehetőleg egy szép helyen megállva.

A vacsorát vagy a szálláson vagy egy ahhoz közeli vendéglőben költjük el vagy egyénileg ki-ki maga gondoskodik róla.

A részletek utanként változnak.

Ruhatárunk legyen változatos, és öltözködjünk rétegesen. Egy-két kilométer folyamatos gyaloglás után bemelegszik a szervezet, így még viszonylag hűvös időben is lekívánkozhat rólunk a dzseki vagy a pulóver. Ha viszont megállunk pihenni vagy étkezni, akkor egy idő után fázni kezdünk.

Tavasszal és ősszel valószínűleg kevéssé izzadunk, és az esetleges sár is csak térd alatt piszkít össze (amit viszont este ki lehet öblíteni a nadrágból, mert a nadrágszár könnyen szárad).

Fontos a jó esőkabát, és az, hogy a csomagunk is száraz maradjon (vagy saját, nagy poncsószerű esőköpenyünk alatt, vagy egy hátizsákra húzható esővédő segítségével). Mi magunk sokkal könnyebben és gyorsabban száradunk meg, mint a hátizsákunkban esetleg elázott ruhánk (papírokról, fényképezőgépről nem is beszélve).

Gyalogos zarándoklatainkon általában csak kézzel tudunk mosni. Tavasszal és ősszel ez kevésbé fontos, hiszen valószínűleg nem izzadunk túlságosan. Nyáron moshatunk kézzel, és napközben a hátizsákunkon megszáradnak a ruhák.

Ezt mi nem tudjuk megmondani…

Ha Ön nem szokott hozzá napi 20-30 kilométer gyalogláshoz, akkor erősen javasoljuk, hogy tegyen egy próbát: szánjon rá egy szombatot valamelyik középhegységünkben, és túrázzon egyet. Ha gond nélkül sikerül, akkor örömmel látjuk, ha nagyon megviseli, akkor talán érdemes néhány hónapot edzenie, mielőtt útra kel velünk.

Ez utanként különbözhet; vezetett zarándoklatoknál nagyjából a következőkből áll:

 • ébredés, összecsomagolás, reggeli
 • reggeli elmélkedés
 • napi élelem beszerzése (bolt, zöldséges)
 • gyaloglás, egy-két óránként rövid pihenő
 • ebéd útközben egy hosszabb pihenőnél
 • gyaloglás, egy-két óránként rövid pihenő
 • megérkezés a szállásra, szusszanás, tisztálkodás
 • meleg vacsora a szálláson vagy egy vendéglőben
 • esti elmélkedés, alvás.

Egyéni, önvezetett zarándoklatoknál természetesen Ön dönti el, hogy mikor és hogyan tart pihenőt, vagy reggeli és elmélkedést.

Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, mindazonáltal kiindulópontként készítettünk egy felszereléslista-javaslatot, illetve itt egy videót is megtekinthet néhány csomagolási tippel.

Fontos, hogy mindent be tudjunk tenni egyetlen hátizsákba. Tapasztalt gyaloglók szerint, ha a kezünkben is van valami, akkor már túl sok a holmink. Mielőtt elindulnánk, javasolt a hátizsákkal körbejárni a lakást vagy az udvart, és elképzelni, hogy mennyire lesz kényelmes mindezt kilométereken át hordoznunk.

Csomagunkat ugyan a zarándoklatokon általában szállítják, ám a zarándoklat kezdő pontjáig, és az út végétől hazáig magunknak kell vinnünk. Egy zarándoklaton egyszerűségre törekszünk, ezért igyekezzünk kevés holmit hozni, akár azon az áron is, hogy nem mindennap tudunk friss, tiszta ruhát felölteni.

A bakancs jó meleg és biztosan tartja a bokánkat, így erősen megfontolandó. Egy jó túrabakancs azonban nem csekély kiadás, és ha egyébként nem használjuk, akkor egy erősebb tornacipőben is nekivághatunk az útnak, bár ez esőben nem fogja szárazon tartani a lábunkat.

A túraszandál (nem túl megerőltető vagy veszélyes terepen) nyáron jó lehetőség lehet, tavasszal és ősszel azonban már fázhatunk benne, és – a nyáriakkal ellentétben – a tavaszi és őszi esők sem feltétlenül kellemesen hűtik a lábunkat.

Mindenképpen fontos, hogy a lábbelit ne a zarándoklaton szokja meg a lábunk, mert egy új cipő könnyen feltörheti a lábunkat a hosszú úton.

Attól függ, mekkora az az eső.

Egy heves zivatarban (akár esőkabátban is) bőrig áznánk, viszont (legfeljebb) egy-két óra alatt elvonul, így inkább egy fedett helyen kivárjuk, míg újra kisüt a nap. A zápor és a zivatar mindazonáltal inkább nyári „műfaj”, tavasszal, ősszel ritkább.

Ha kitartóbb esővel találkozunk, akkor viszont megyünk, hiszen estére el kell érnünk a szállásunkat. Vigasztalásul: az egész napos esők általában nem túl hevesek, gyakran éppen csak csöpörögnek; este pedig vár a kényelmes, meleg szállásunk, ahol bizton megszárítkozhatunk.

Árak

Egyes zarándoklataink – különösen a kisebb csoportos, külföldi utak – drágának tűnhetnek… Az utak árát sok tényező alakítja: irodaként jóval több kiadásunk van, mintha valaki magának szervez egy utat, kisebb csoportban kevesebb zarándokra oszlanak el az ún. „állandó költségek” és még számos egyéb tényező is befolyásolja, amelyekről részletesen írtunk a Facebookon.

Azért is drágának tűnhet néhány utunk, mert – más utazási irodákkal ellentétben – mi az út teljes árát tüntetjük fel, nincsenek apróbetűs, ám kikerülhetetlen költségek (pl. „repülőtéri illeték” és hasonlók).

És – hangozzék bármilyen különösen – szeretnénk nyereségesek lenni. Hosszabb távon nincs is más választásunk.

Egyes zarándokútjaink – különösen a hétvégi, külföldi utak – egyeseknek furcsán, már-már gyanúsan olcsónak tűnnek, pedig nincs benne ördöngösség: a légitársaságok jegyei sokszor valóban olcsók, kis nyomozással, kapcsolatokkal sikerülhet kevéssé költséges szállást találnunk, egy nagyobb csoportban ráadásul a költségek is többfelé oszlanak. Mindössze ennyi a „titok”.

Nincsenek: útjaink árához semmilyen rejtett költség sem társul. Sok utazási irodánál az út díjához járul még „adó”, „repülőtéri illeték”, „szervizdíj”, „kerozinpótdíj”, „idegenforgalmi adó”, „kötelező adomány” és hasonló, amelyeket nem lehet kikerülni, így az út ára az elsőre látott összegnél lényegesen magasabb lesz, mire ténylegesen a fizetésre kerül sor.

Nálunk az útnak az az ára, amelyet az út oldalán lát: ennek a befizetésével részt vehet a zarándoklaton. Az esetleges felárak nem kötelezőek, hanem választhatók, és mindig további szolgáltatás jár értük (például egyágyas szoba, repülőgépre feladott poggyász, több étkezés stb.).